Honda CB750 Seven Fifty, Kok Enggak Sepopuler Honda CB400 Superfour?

8
Limited

Sobat MMBlog sekalian, jika MMBlog dihadapkan oleh pilihan dua moge Honda, Honda CB400 Superfour atau Honda CB750 Seven Fifty, terus disuruh milih dengan harga yang sama, tanpa pikir panjang, MMBlog akan pilih Honda CB750 Seven Fifty. Lho, kenapa? Padahal kan CB400 berasa lebih oke, ada Vtec, motornya booming, dan bandel. Hmm, kenapa ya?

Kalau temen-temen sering lihat forum jual beli motor besar, atau situs jual beli moge, maka akan sangat mudah menemukan unit Honda CB400. Ya 95 persen sih dijual dalam kondisi tanpa surat alias NP. Tapi biar kata NP, harga jualnya gila lho :mrgreen: . tahun tua Big One atau Vtec 1, dijual minimal di angka 50 juta rupiah. Vtec 2 Vtec 3, pastinya lebih gila lagi, dijual dengan harga 70-80 juta rupiah. V-tec Revo? Kondisi NP aja dijual dengan harga 125-130 juta rupiah.

Gile, lebih mahal jauh daripada Kawasaki ER6n yang tahun muda dan full paper Sob 😆 .

Nah, menarik, fenomena ini kontras banget sama saudaranya yakni Honda CB750 Seven Fifty. Motor yang sebenernya juga enak dilihat, gagah, ganteng ini nasibnya gak se-oke CB400 dalam hal harga jual seken. Honda CB750 Seven Fifty yang CC-nya lebih ini dijual dengan harga 50-60 jutaan rupiah dengan tahun yang sama kayak superfour, hmm, kurang peminat?

Honda CB750 Seven Fifty sebenernya lebih unik dan lebih antik. Motor ini tampil dengan karburator, plus masih dibantu oleh alternator dalam hal starter. Motor juga enggak pakai radiator, hanya menggunakan oil cooler. MMBlog pada tahun 2007 silam pernah lihat unitnya di Hobby Motor, asli pengen banget saat itu masbro. Oia, pernah ada yang jual tahun muda, 80 juta nego, hmm, bener-bener terjangkau ya, ya NP lah pasti.

Gimana Sob? pernah ada temen-temen yang lihat Honda CB750 Seven Fifty? Klasiknya asik ni motor!

instagram

8 COMMENTS

  1. Two Wheeled Texans
    Log in
    General
    cb400 vs cb750
    Thread starterlandman650r Start dateAug 20, 2009
    landman650r
    landman650r
    Aug 20, 2009
    #1
    What are yalls opinions about these bikes?

    I am 5’10, roughly 215lb.

    I want something to play on and build into a cafe racer

    I’m too young to have ridden these bikes when they originally came out but I’m sure some of yall have that 1970s wisdom
    kurt
    kurt
    Admin
    Aug 20, 2009
    #2
    No one remembers the 70’s. Sorry. 😛
    landman650r
    landman650r
    Aug 20, 2009
    #3
    kurt said:
    No one remembers the 70’s. Sorry. 😛
    haha:doh:
    db
    db
    Aug 20, 2009
    #4
    I have had two of the CB750s (`74, `79) and found them to be be rather bullet proof. Kinda of prefered the SOHC (`74) version. You can still find lots of parts and knowledge about these old bikes out there.

    Never owned a CB400, not sure about parts availability…..

    “There’s no replacement for displacement.”
    RedPill
    RedPill
    Aug 20, 2009
    #5
    I had a CB400F as my first bike and loved it. It was a semi-cafe racer style, with moderately rear-set pegs and short bars. It would seem like a natural for a track bike.

    Of course the CB750 was just about THE bike for a long time. It had a more standard seating position.

    Parts? Definitely on the 750 side, but you probably can find parts for both.

    At 5′ 10″, I don’t think either one would be too small for you.
    wildebube
    wildebube
    Aug 20, 2009
    #6
    They’re pretty different bikes. The 400F wasn’t just a lower priced, smaller displacement version of the 750 – that would be its predecessor, the 350-4. Although performance numbers make it a bad comparison, I would say that the comparison between the 400F and the 750 is kind of like comparing a Bandit 1250 and a GSX600R. The 750 was (for the times) a big-bore all-around bike while the 400F was a smaller, sportier, more nimble, semi-café bike. The 400F had lower bars, slightly rear-set pegs, a 6-speed transmission, and a stratospheric 10,000 redline.

    The 750 was big, powerful, and fast, but the 400 was a screamer that was a real hoot to toss around. I sold mine to fund my last year of college. The guy who bought it was riding a CBX. He said he was selling the CBX because it got him into too much trouble. After test riding the 400F he came back grinning from ear to ear. He said it was perfect. It made great sounds, loved to rev, handled wonderfully, and he could go out and play like Freddie Spencer all day without ever getting into trouble.

    I’ll admit that I have lots of warm feelings and fond memories of my 400F. So I’m too biased to give you an opinion on which is the best for what you want. For me, it would be the 400F hands down.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here